krem z marchwi

Wegetariańska zupa krem z marchewki i soczewicy

Przed Wami jedna z moich ulubionych zup – wegetariańska zupa krem z marchwi i soczewicy.  Idealna również na zimno! Co podczas letniej aury okazuje się idealnym pomysłem na szybki, zdrowy i smaczny posiłek.

Ostatnio jest ona numerem jeden w mojej kuchni. Co kilka dni robię cały garnek, zabieram ze sobą do pracy, jako drugie śniadanie i częstuje wszystkich łasuchów z pracy. Koleżanki i koledzy są zachwycone i proszą o przepis, a więc pomyślałam że podzielę się nim również z Wami ! 🙂  

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżeczki imbiru, startego na małych oczkach
  • ½-¾ łyżeczki ostrego chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • Sok z ½ limonki
  • 1½ litra bulionu warzywnego, bez dodatku soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1½ łyżeczki soli, do smaku
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku, podgrzej 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu aż zrobi się szklista. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Delikatnie je podsmaż, często mieszając.
  2. Dodaj przyprawy (garam masala, kumin i chili) obtaczając w nich cebulę, czosnek i imbir. Delikatnie podsmaż (przez 2 minuty, często mieszając) by wydobyć aromat przypraw.
  3. Jeśli pominąłeś pierwszy krok, do garnka włóż pokrojone marchewki i wlej tyle bulionu aż będą one w nim zanurzone. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Po 15 minutach dodaj wypłukaną soczewicę i jeśli trzeba, dolej więcej bulionu lub wody. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aż marchewki i soczewica będą zupełnie miękkie, (marchewki możesz również upiec w piekarniku, wtedy w bulionie ugotuj jedynie soczewicę, a marchewki dodaj przez zmiksowaniem zupy).
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Przelej zmiksowaną zupę z powrotem do garnka. Dodaj więcej bulionu lub wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw solą, sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  6. Podawaj z odrobiną mleka kokosowego.

Wskazówki

Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze w 100g:

– białko – 4g

– węglowodany – 7g

– tłuszcze – 1g

Liczba kalorii w porcji (450g): 240 kcal

Inny przepis na pyszną zupę krem z selera znajdziesz u Nas na blogu !

2 comments on “Wegetariańska zupa krem z marchewki i soczewicyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »