Przed Wami jedna z moich ulubionych zup – wegetariańska zupa krem z marchwi i soczewicy. Idealna również na zimno! Co podczas letniej aury okazuje się idealnym pomysłem na szybki, zdrowy i smaczny posiłek.
Ostatnio jest ona numerem jeden w mojej kuchni. Co kilka dni robię cały garnek, zabieram ze sobą do pracy, jako drugie śniadanie i częstuje wszystkich łasuchów z pracy. Koleżanki i koledzy są zachwycone i proszą o przepis, a więc pomyślałam że podzielę się nim również z Wami ! 🙂
Składniki
- 1 kg marchwi
- 120 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżeczki imbiru, startego na małych oczkach
- ½-¾ łyżeczki ostrego chili
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- Sok z ½ limonki
- 1½ litra bulionu warzywnego, bez dodatku soli
- 3 łyżki oliwy
- 1½ łyżeczki soli, do smaku
- ¼ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W dużym garnku, podgrzej 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu aż zrobi się szklista. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Delikatnie je podsmaż, często mieszając.
- Dodaj przyprawy (garam masala, kumin i chili) obtaczając w nich cebulę, czosnek i imbir. Delikatnie podsmaż (przez 2 minuty, często mieszając) by wydobyć aromat przypraw.
- Jeśli pominąłeś pierwszy krok, do garnka włóż pokrojone marchewki i wlej tyle bulionu aż będą one w nim zanurzone. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez około 15 minut.
- Po 15 minutach dodaj wypłukaną soczewicę i jeśli trzeba, dolej więcej bulionu lub wody. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aż marchewki i soczewica będą zupełnie miękkie, (marchewki możesz również upiec w piekarniku, wtedy w bulionie ugotuj jedynie soczewicę, a marchewki dodaj przez zmiksowaniem zupy).
- Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Przelej zmiksowaną zupę z powrotem do garnka. Dodaj więcej bulionu lub wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw solą, sokiem z limonki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Podawaj z odrobiną mleka kokosowego.
Wskazówki
Czas przygotowania: 30 minut
Wartości odżywcze w 100g:
– białko – 4g
– węglowodany – 7g
– tłuszcze – 1g
Liczba kalorii w porcji (450g): 240 kcal
Inny przepis na pyszną zupę krem z selera znajdziesz u Nas na blogu !
2 comments on “Wegetariańska zupa krem z marchewki i soczewicy”Add yours →