Placki jogurtowe
Przepiśnik MGW

Puszyste placki jogurtowe

Tak jak na codzień moje śniadanie to szybka owsianka, tak w sobotni poranek uwielbiam zjeść coś odrobinkę innego, ale nadal zdrowego. Dlatego zazwyczaj wybieram placki jogurtowe 🙂 równie zdrowa jak i przepyszna alternatywa owsianki. Nie dość, że smakują wyśmienicie to ich zapach jest…powalający !

Składniki

  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • Do podania: Twoje ulubione owoce, miód/syrop klonowy, jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce.
  2. Dorzucamy resztę składników (jajka, jogurt naturalny oraz ksylitol) i mieszamy energicznie trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  3. Na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię (lub dodać ok. 1 łyżeczki oleju kokosowego) wykładamy po 1 łyżce masy. Smażymy z obu stron i podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Wskazówki

Przepis jest prosty, szybki i przede wszystkim…wyśmienity ! Ja często robię placki jogurtowe po ciężkim treningu, aby dołożyć trochę węglowodanów na lepszą regenerację 🙂 Gdy nie mam pod ręką żadnych świeżych owoców to dodaję łyżeczkę dżemu 100%, smakują równie wyśmienicie! Jeśli szukasz czegoś bardziej wytrawnego – sprawdź Nasz przepis na Krem z Marchwi lub Krem z selera i mleczka kokosowego

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 3

Autor: Magda Kucharska

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »