Tak jak na codzień moje śniadanie to szybka owsianka, tak w sobotni poranek uwielbiam zjeść coś odrobinkę innego, ale nadal zdrowego. Dlatego zazwyczaj wybieram placki jogurtowe 🙂 równie zdrowa jak i przepyszna alternatywa owsianki. Nie dość, że smakują wyśmienicie to ich zapach jest…powalający !
Składniki
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- Do podania: Twoje ulubione owoce, miód/syrop klonowy, jogurt naturalny
Przygotowanie
- Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce.
- Dorzucamy resztę składników (jajka, jogurt naturalny oraz ksylitol) i mieszamy energicznie trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię (lub dodać ok. 1 łyżeczki oleju kokosowego) wykładamy po 1 łyżce masy. Smażymy z obu stron i podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Wskazówki
Przepis jest prosty, szybki i przede wszystkim…wyśmienity ! Ja często robię placki jogurtowe po ciężkim treningu, aby dołożyć trochę węglowodanów na lepszą regenerację 🙂 Gdy nie mam pod ręką żadnych świeżych owoców to dodaję łyżeczkę dżemu 100%, smakują równie wyśmienicie! Jeśli szukasz czegoś bardziej wytrawnego – sprawdź Nasz przepis na Krem z Marchwi lub Krem z selera i mleczka kokosowego
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 3
Autor: Magda Kucharska
2 comments on “Puszyste placki jogurtowe”Add yours →