Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii

Czy redukcja musi być nudna, monotonna i składać się tylko z kurczaka i ryżu? Otóż nie! Jestem fanką dobrej kuchni – również tej bardzo kalorycznej. Dlatego zaczęłam szukać i wymyślać zdrowsze alternatywy moich ulubionych dań. Jednym z nich jest właśnie tytułowa Lasagne z cukinii. Uwielbiam kuchnię włoską dlatego tak bardzo chciałam, aby to danie zagościło w moim planie żywieniowym bez obaw, że zjem nadprogramową ilość kalorii, co przy redukcji jest nie najlepszym pomysłem 🙂 danie nie zawiera sosu beszamelowego, który jest dość ciężki i tłusty. Poniżej znajdziecie pyszny przepis, który możecie przyrządzać dla całej rodziny i swoich przyjaciół.

Składniki

  • 700 g cukinii (ok. 2 – 3 sztuki)
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

SOS MIĘSNO-POMIDOROWY

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowina z wołowiną)
  • 4 dojrzałe dość duże pomidory (może też być puszka pomidorów jednak postaraj znaleźć wersję bez dodatku cukru)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki, szczypta chili
  • 1/2 szklanki Parmezan lub jeśli bardzo zależy Ci na maksymalnym obniżeniu kaloryczności – Ser gouda Hochland Fit

Przygotowanie

CUKINIA

  • Nagrzej piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc (lub 200 st. C). Cukinię umyj, przytnij na końcach, następnie pokrój w paski
  • Ułóż na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (paseczki mogą częściowo na siebie nachodzić).
  • Oprósz solą, pieprzem i posmaruj oliwą za pomocą pędzelka. Wstaw na górną półkę piekarnika i grilluj przez około 8 – 10 minut, aż cukinia zmięknie i pokryje się ciemnymi plamkami.
  • Przewróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 8 – 10 minut. Podczas pieczenia można co jakiś czas uchylać piekarnik aby wypuścić parę.

SOS MIĘSNO-POMIDOROWY

  • Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz starty czosnek. Wszystko należy zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut.
  • Zwiększając ogień, dodaj przyprawione pieprzem zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażać przez około 8 – 10 minut.
  • Dodaj resztę składników: drobno posiekane pomidory, koncentrat, natkę pietruszki, przyprawy.
  • Wymieszaj, zagotowuj pod przykryciem, następnie zmniejsz ogień i duś przez około 20 minut, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać. Gdy sos zgęstnieje możesz odstawić patelnię na bok.

PIECZENIE

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Plastry cukinii podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę cukinii i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego.
  • Położyć pozostałe plastry cukinii i posypać serem. Lasagne z cukinii wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Gdy ser będzie już zarumieniony, wyłącz piekarnik. Twoja pyszna lasagne jest już gotowa. Odczekaj kilka – kilkanaście minut przed nałożeniem porcji.

Ciekawostki

Cukinia, ma bardzo mało kalorii, nawet mniej niż brokuły. 1 duża cukinia ma tylko 60 kalorii. Jest idealnym warzywem, które ułatwia odchudzanie. Jest bardzo dobrym  źródłem manganu i witaminy C, a także najlepszym z pośród dyniowatych, źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera także witaminę A, kwas foliowy, magnez, potas, miedź i fosfor. Posiada wysoką zawartość kwasów omega-3, cynku, niacyny i białka. Ponadto ma sporo witaminy B1, witaminy B6, witaminy B2 i wapnia.

A jeśli szukasz fajnego pomysłu na zdrowe śniadanie to koniecznie wypróbuj przepis na puszyste placki jogurtowe, które pokocha cała twoja rodzina!

Czas przygotowania: 1h – 1h 30 minut

Kaloryczność: do 300 kcal w porcji

Liczba porcji: 4-6

Rozkład makroskładników

Białko: 28,5 g

Tłuszcze: 17,5 g

Węglowodany: 13,5 g

Autor: Magda Kucharska

0 comments on “Lasagne z cukiniiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »