Aktualności,  Przepiśnik MGW

Krem z selera na mleczku kokosowym

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 duży seler (można zrobić również z kalafiorem)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • płatki migdałów lub prażony słonecznik – do dekoracji

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, następnie do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy nasze warzywa i gotujemy je na wolnym ogniu przez 25 minut
  2. Odcedzamy warzywa, zostawiam około 250 ml bulionu, aby ułatwić sobie blendowanie i uzyskać kremową konsystencję
  3. Blenduję warzywa z bulionem, następnie dodaję mleczko kokosowe
  4. Sól, pieprz i gałkę muszkatołową dodaję na sam koniec blendowania.
  5. Przelewamy do miseczki i posypujemy migdałami lub prażonym słonecznikiem

Wskazówki

Dzięki błonnikowi i tłuszczowi z mleka kokosowego, zupa syci na długi czas. Seler to kopalnia mikroelementów i witamin, a do tego ma tylko 20 kcal w 100 g!

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

480 kcal / 120 kcal na porcję

Przepis na krem z marchwi i soczewicy znajdziesz na naszym blogu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »